Naša zemlja poznata je po čistim i netaknutim vodama, koje su jedan od najznačajnijih bh. prirodnih resursa. Jedna od takvih, manja i manje poznato prirodno bogatsvo je rijeka Bioštica, koja izvire ispod planine Devetak, kod Sokoaca.

Pećina, iz koje nastaje vrelo Bioštice, zaštićena je zakonom kao specijalni geomofološki rezervat.

To je jedna neistražena pećina sa tri ulaza i iz jednog od ulaza u pećinu ističe rijeka. Bogata je pećinskim nakitom i u njoj je jezero. U neposrednoj blizini je i pećina Podlipe, u kojoj su pronađeni dokazi o boravku neandertalca i homo sapiensa.

U Olovu se Bioštici sa desne strane pridružuje rijeka Stupčanica i na mjestu sastavaka nastaje Krivaja. Od Knežine nizvodno do naselja Margetići, u dužini od oko 5 km, Bioštica teče laganim tokom kroz livade, praveći na mahove blage okuke sa dubljim pasažima, u kojima se kriju ribe.

Ovaj prirodni biser izuzetno je bogar ribom, a ribolovci ga smatraju rajem na zemlji. U organizaciji Sportsko ribolovačko društva “Bioštica” – Sokolac, u selu Žunovi, na nekoliko stotina metara ribarske staze već godinama organizuju takmičenja. Tako je bilo i krajem juna kada je održan je 6. Stream Fishing Cup – Bioštica 2019 u organizaciji USR Bioštica i Stream Tacklea.

Izvor: www.seesrpska.com

Podijeli