L ivade u naselju Brezjak kod Sokoca i ove godine bile su mjesto održavanja još jedne manifestacije kojom se njeguje tradicija ručnog košenja trave „ Dan kosidbe – Romanija 2019″.

Na ovom lokalitetu, mnogo godina ranije o dvadesetsedmom julskom danu, saborovao je narod, a ove nedjelje 30.tog junskog dana, došli su kosci iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Sve je bilo u znaku kose i kosaca, a i sunce je grijalo, čini mi se, jače nego ikad ovog ljeta Gospodnjeg.

U oficijelnom dijelu programa, nakon pozdravnih riječi voditelja, prisutne je pozdravio predsjednik OO „Dan kosidbe Romanija 2019“ i zamjenik gradonačelnika Grada I.Sarajevo Danko Vučetić.

– I ove godine održavamo privredno-turističku manifestaciju „Dan kosidbe Romanija 2019“ na predivnom lokalitetu Brezjak u Cokocu. Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Sokolac, a pokrovitelji su Grad I.Sarajevo, Opština Sokolac i privreda Pomanijskog kraja. Ovo je svojevrstan prikaz običaja, života i mobe, kakva je nekad bila na našem području i šire, mobe sa etno elementima kosibaše, vodonoše i kosaca, pa će posjetioci imati priliku i to da vide. Manifestacija se održava od 1975.god, tadašnji Upijevi dani kosidbe na Han Kramu, a nakon pauze, ponovo u kontinuitetu od 2012.god na ovom lokalitetu. Upriličili smo i bogat kulturno-zabavni program, izložbu mehanizacije i domaćih rukotvorina, a nakon takmičenja i narodno veselje – rekao je Vučetić.

Ispred TOS-a, organizatora ovogodišnjeg Dana kosidbe „Romanija 2019“, okupljene je pozdravila Mirjana Simović, poželjela im prijatan boravak na Romaniji, i dodala:

– Ove godine smo se posebno potrudili u organizaciji manifestacije, uključili i druge kolege iz ostalih TO i zamolili ih da i oni putem svojih stranica i društvenih mreža podijele naš Javni poziv za učešće u takmičarskom dijelu i učešće u sportskim disciplinama, a za ostale to je bio poziv dobrodošlice. Ovo je veoma značajan dan za Romaniju, zato što je kosa oduvijek ovdje predstavljala dobrog domaćina. Na našu radost, svake godine nam se sve više prijavljuje mlađih ljudi i učesnika, i nadamo se u narednom periodu da će to biti još masovnije.

Revijalnom koševinom počelo je takmičenje kosaca, a predsjednik Organizacionog odbora i zamjenik gradonačelnika Grada I.Sarajevo, Danko Vučetić prvi je zakosio otkos. Britkim i oštrim kosama spremnih kosaca, počelo je pojedinačno takmičenje u košenju trave. Publika je burno pozdravljala, otkosi su letjeli, a stručni žiri sve pažljivo pratio. Glas žirija, u sastavu : Predsj. Slaviša Knežević i članovi: Mile Čamdžić (Pljevlja), Goran Nešković (Sokolac), Brane Ponjarac (H.Pijesak) i Drago Topalović (Sokolac), odlučio je da pobjednik Dana kosidbe na Romaniji bude Savo Vlačić iz Han Pijeska, koji je ovu titulu ponio vise puta do sada. Drugo mjesto pripalo je Nebojši Dupljaninu, takođe iz H.Pijeska, a treće koscu iz Pljevalja- C.Gore Radmilu Đukoviću. Najbolji su dobili medalje i novčane nagrade.

KUD „Zavičaj“ Sokolac i članovi pjevačke grupe „Srđan Knežević“ iz I.Sarajeva, uveseljavali su izvornom narodnom pjesmom sve prisutne,i u pauzama košenja trave i sportskih nadmetanja, natpjevavli jedni druge.

I ekipno takmičenje kosaca privuklo je veliku pažnju posjetilaca. Prvo mjesto pripalo je ekipi „Romanija“, drugo gostima iz C.Gore, a treće ekipi braće Dupljanin.

Najljepše pokošena parcela i ove godine bila je parcela iskusnog kosca Dragutina Memedovića, a Budimir Mijatović i ovaj put bio je najstariji kosac. Obojici su uručene zahvalnice i nagrade.

Kada je utihnuo fijuk kosa kovanica, došla su i nova uzbuđenja. Počelo je nadmetanje u Romanijskom višeboju, drevnim disciplinama – bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca. Hitcom od 17m, najbolji je bio Marko Lubarda, drugo mjesto osvojio je Stefan Ećimović, a treće Nemanja Đaković, svi iz Sokoca i nagrađeni novčanim nagradama.

Posebna atrakcija bilo je posmatrati takmičenje u nadvlačenju konopca. Ekipa „Čajević-komerc“ bila je bez premca i ovaj put i dobila novčanu nagradu.

Posjetioci u brezjaku imali su priliku da vide prezentaciju poljoprivredne mehanizacije ZTR“Komlenović“. Prisutni su bili i predstavnici Mikrokreditne organizacije „Mikrofin“, koja je ujedno jedna od sponzora manifestacije.

Svoje rukotvorine i kulinarske specijalitete, predstavile su i članice Udruženja žena „Aurora“ iz Sokoca, a svi prisutni mogli su da pogledaju i suvenire romanijskog kraja koje su donijele i izložile zaposlene radnice JZU“ Psihijatrijska bolnica“ Sokolac.

Brojne medijske kuće pratile su današnja takmičenja.

Pokrovitelji manifestacije „Dan kosidbe Romanija 2019“ bili su: Grad Istočno Sarajevo, opština Sokolac, te privrednici sa područja Sarajevsko-romanijskog kraja.

Medijski pokrovitelj Info Centar Sokolac.

Autor: Jelena Stanišić, Sokolac-srce Romanije

Podijeli