Usklopu inicijative usmjerene na zaštitu i promociju prirode Bosne i Hercegovine, pod nazivom „Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini“, Program UN-a za okoliš/životnu sredinu je 19. i 20.09.2017. godine, u saradnji sa resornim ministarstvima i partnerima organizovao Prvi sastanak interesnih strana projekta pod nazivom “U susret novim zaštićenim područjima u Bosni i Hercegovini”, kao i prvi Dan upravljača zaštićenih područja. Oba događaja su održana u Trebinju uz učešće preko stotinu predstavnika resornih institucija, naučne zajednice i civilnog društva.

Gosti na oba dana su bili predstavnici zaštićenih područja iz R. Hrvatske, PP Lonjsko polje, te iz R. Srbije, NP Tara.

Prvi Dan upravljača zaštićenih područja u Bosni I Hercegovini

Približavanje i upoznavanje upravljača zaštićenih područja u našoj zemlji, kao i razmjene iskustava i praksi, potrebe zaštićenih područja i razvojnih prilika koje ona nude, bili su i više nego dovoljni razlozi za organizovanje prvog Dana upravljača zaštićenih područja u BiH. Događaj je organizovan na inicijativu nadležnih institucija za zaštitu prirode u BiH, ali i samih upravljača, te je okupio sve upravljače zaštićenih područja u BiH, s ciljem adresiranja trenutne problematike u zaštićenim područjima te omogućavanjem pregleda potencijalnih rješenja i prilika za međusobnu saradnju. Učesnici odnosno upravljači zaštićenih područja su imali priliku da ukratko prezentuju svoje zaštićeno područje, iznesu svoja iskustva prilikom upravljanja zaštićenim područjem kao i da diskutuju o problemima sa kojima se suočavaju. JU Turistička organizacija “Sokolac” Sokolac je uzela učešće u ovom događaju i u ime upravljača Opštine Sokolac, predstavila dva zaštićena područja: Spomenik prirode “Pećina pod lipom” i Spomenik prirode “Girska pećina”.

Jedinstveni vizualni identitet nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj kao i marketinški kanali korišteni za dosezanje tržišnih segmenata su bili tema naredne sesije sastanka koju je držao gospodin Edvard Bogović, predstavnik Parka prirode Lonjsko polje iz R. Hrvatske.

Prisutnima su se obratili i gospodin Mehmed Cero  iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma i gđa Željka Stojičić iz Ministarstva prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, koji su naglasili želju, ali i potrebu da Dan upravljača zaštićenih područja u BiH bude ustaljena praksa koja će se obilježavati svake godine.

Više o navedenom projektu možete saznati ovdje.

IzvorUNEP
Podijeli