Ove godine, učenici Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” iz Sokoca, učestvovali su u projektu “Od ideje do realizacije” i uz pomoć režisera “Viva škola filma”, u maju, snimili kratkometražni dokumentarni film pod nazivom “Tragom zavičaja”. Punu podršku u realizaciji ovog projekta učenici su dobili od JU Turistička organizacija “Sokolac” koja im je dala sve potrebne informacije o kulturno-istorijskom naslijeđu i turističkim potencijalima opštine Sokolac pokazujući na taj način spremnost na saradnju sa svim subjektima koji doprinose promociji turističkih vrijednosti Sokoca i rade na unapređenju turističke ponude, kako na lokalnom nivou tako i šire.

Navedeni desetominutni film je na “Viva film festivalu” održanom u Sarajevu od 12. do 16. septembra, dobio veoma pozitivne ocjene u kategoriji turizam na ovom internacionalnom omladinskom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma, a učenik Bane Biljić dobio je specijalnu nagradu za fotografiju.

Prvi Viva film festival održan je od 28. do 31. 05. 2015. godine u Sarajevu, a 430 filmova je prijavljeno na zvanični konkurs festivala iz gotovo svih zemalja svijeta. Od 2. Viva festivala koji je odrzan 2016. godine uvedena je nova festivalska kategorija Omladinski film, koja je nastala kao rezultat rada Viva radionica za mlade, a najboljim autorima se dodjeljuju kamere kao nagrade. Viva film festival je istovremeno i domaći i međunarodni takmičarski filmski festival umjetničkih ostvarenja u oblasti dokumentarnog filma, a glavna ideja za organizaciju istog su pitanja iskonskih ljudskih vrijednosti, te su osnovne kategorije festivala Religija, Turizam i Ekologija. Viva film festival je podijeljen na dva dijela. Prvi dio festivala su projekcijsko-takmičarski dani festivala, a drugi dio su dani filmskih radionica za mlade pod nazivom “Viva škola filma” koje se svake godine održavaju u dvadeset gradova BiH.

Podijeli