U sokolačkom naselju Laze, smještenom pored puta koji iz centra Sokoca vodi prema Knežini, nalazi se krstoliko znamenje koje izaziva pažnju putnika namjernika, ali i onih drugih – slučajnih prolaznika.

Izvjesna Staka iz Bijeljine je u jednoj košmarnoj noći, septembra 1994. godine, u snu vidjela sokolačke Laze i uzvišenje iznad njih „pokriveno“ starim borovima. Odmah je ova vidovita žena krenula put Sokoca, sama tražila prostor koji joj je u snove došao. Pronašla vlasnika zemljišta Tomislava Pržulja. Ispričala mu ono što je u snu doživjela.Tražila dozvolu da se tu posječe bor i na njegovim „ temeljima“ postavi krst izliven u bakru, jer, kako je rekla, u snu je čula riječ da je to njena sveta obaveza da uradi i da će krst biti zaštitnik grada i njegovih stanovnika od svake nevolje i nesreće.

Naravno, tražilo se i mišljenje duhovnika SPC. Vlasnik zemljišta nije se protivio toj namjeri. Bor je posječen i na njegovom panju 11.09.1994. godine, na dan Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja postavljen je bakarni krst.

Podijeli