Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik nalazi se u naselju Sokolačke njive u Sokocu. Građeno je po uzoru na Solunsko groblje srpskim dobrovoljcima Zejtinlik. Na centralnom platou spomenika nalazi se Spomen krst i Spomen crkva Svete Petke.

Nakon potpisivanja Dejtonskog spotazuma, veliki dio teritorije tadašnjeg Srpskog Sarajeva pripao je Federaciji BiH, nakon čega je došlo do masovnog egzodusa Srba. Ostavljajući svoja vjekovna ognjišta, sarajevski Srbi izvršili su prenošenje posmrtnih ostataka srpskih boraca na slobodnu teritoriju, od čega je jedan dio organizovano prenijet u Sokolac. Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, osvještao je Njegovo visokopreosveštenstvo blaženopočivši mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj.

Mali Zejtinlik je vječna kuća 955 srpskih boraca koji su stradali u posljednjem Odbrambeno- otadžbinskom ratu. Prosječna starost sahranjenih boraca je 25 godina. Krstovi u Malom Zejtinliku u besprijekornom stroju, baš kao nekad i junaci na braniku otadžbine, Sokolac, Sarajevsko-romanijsku regiju i cijelu Republiku Srpsku čine svetilištem gdje je gromoglasna tišina nadvladala svaku riječ.

Podijeli