Ovaj manastir se nalazi na Ravnoj Romaniji na udaljenosti od 1 km od magistralnog puta Sarajevo-Sokolac, u istočnom dijelu Republike Srpske.

Njegovo visokopravosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj, blagoslovio je ideju da se po uzoru na sretnje iz starih vremena, na zidovima hrama,umjesto freski ispišu imena poginulih boraca sa ovog područja. Do sada je upisano oko 4000 imena. Hram je građen po želji i prilozima naroda Sarajevsko-romanijske regije, svih opština Srpskog Sarajeva, skoro svih državnih i privatnih preduzeća ovoga kraja i velikog broja preduzeća iz svih dijelova Republike Srpske.

Kum temelja je Savo Tošić,kum zvona je Generalštab VRS i kum lustera Dragan Čavić,kum Dragan Kalinić, kum ikonostasa Mirko Šarović,kum šljemena Luka Karadžić. Milovan Cicko Bjelica proglašen je za kuma ktitora hrama, a sveti Sinod dodijelio mu je orden Svetog Save za doprinos izgradnji. Crkva je osvećena 11.avgusta 2002.godine.

U porti hrama izgrađena je Spomen kapela posvećena Svetom Petru Zimonjiću mitropolitu dabrobosanskom koji je kanionizovan prije nekoliko godina.Za izgradnju ove crkve mitropoliji dabrobosanskoj deset duluma zemlje darovao je Petko Tomić, koji je u otadžbinskom ratu izgubio sina i Čedo Tomić koji je u pomenutu svrhu darovao dva duluma. Crkvu je projektovala Ljubica Bošnjak iz Beograda,a građevinsku dozvolu izdala je Skupština opštine Sokolac.

Njegovo visoko pravosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj ustanovio je crkvenu opštinu i parohiju Ravna Romanija u kojoj će dužnost za početak obavljati jedan đakon i jedan monah. Na Ravnoj Romaniji biće uspostavljena ženska bogoslovija, koju će pohađati djevojke sa prostora Republike Srpske.Srbije i Crne Gore,Makedonije i drugih pravoslavnih zemalja. Hram je osvećen u avgustu 2002.godine, tri godine kasnije crkva je proglašena manastirom i dobila je ime Sokolica.

Podijeli