Manifestacija „Dan kosidbe„ se održava već dugi niz godina, prvenstveno radi očuvanja tradicije. Ono čime se možemo ponositi je da navedena manifestacija, iz godine u godinu, privlači sve veći broj mladih sugrađana. O tome svjedoči i školski rad jednog gimnazijalca, na temu manifestacija u našem gradu.


„Dan kosidbe“

U našem gradu, manifestacije su rijetka pojava. Dobri razlozi su potrebni da bi organizovali nešto čime bi probudili i okupili narod. Međutim, kada se vijest o nekoj manifestaciji proširi, grad se budi iz sna. Na ulicama se vode polemike, viđaju se i sreću prijatelji koji se nisu sretali po nekoliko mjeseci, a često dolaze i ljudi iz drugih gradova. Takva jedna manifestacija, koja se održava svake godine i koja je na neki način postala tradicija, jeste „Dan kosidbe“.

Glavna karakteristika ove manifestacije jeste to što su učesnici obučeni u narodnu nošnju, čime se prisjećamo naših predaka i načina kojim su oni živjeli. Baš zato, ja smatram ovu manifestaciju veoma bitnom, jer ona bar na jedan dan oživi duh srpskog naroda, srpskih seljaka koji su živjeli teškim životom i koji su uz mukotrpan rad izdržavali porodicu.

Taj dan dođe i mnoštvo takmičara, ali i publike koja se veseli, smije i popije po koje pivo. Pored kosidbe, održavaju se i druge igre, kao na primjer bacanje kamena sa ramena, vuča konopca i još neke igre u kojima narod odmjerava snage.

Duh ovih igara, ali i same manifetastacije, nije samo takmičarski, već je i prožet našim srpskim običajima i tu je da okupi srpski narod.

Autor: Petar Zoranović IIg1

Podijeli