S vetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom počelo je obilježavanje Dana Manastira Svetog velikomučenika Georgija i manifestacija „Gospojinske večeri kulture“ na Ravnoj Romaniji.

Tradiniconalno po 22. godinu, održana je Svečana akademija i duhovno – kulturna manifestacija „Tebi goro Romanijo“, kojoj su prisustvovali predstavnici duhovnog, političkog, privrednog i društvenog života.

Kako je novinarima rekao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, više od dvije decenije se družimo u porti hrama ove velike svetinje koja je sa izgradnjom počela 1996. godine.

– Na današnji dan 2015. godine po blagoslovu blaženopočovšeg mitropolita Nikolaja dabrobosanskog i po blagoslovu njegove svetosti blaženopočivšeg patrijarha Pavla, ovaj hram je proglašen manastirom. Svake godine održavamo Sabor uz bogat kulturno – zabavni program, jer je 11. avgust ušao u kalendar značajnih datuma Mitropolije dabrobosanske. Na unutrašnjim zidovima manastira umjesto freski ispisana su imena 4.000 srpskih boraca, junaka koji su dali živote za svoje ognjište – naveo je Bjelica te dodao da moramo nastaviti braniti interes srpskog naroda i voditi računa o tradiciji u znak poštovanja prema onima koji su živote dali za temelje Republike Srpske. Manastir Sokolaca i Vojničko spomen – groblje „Mali Zejtinlik“ u Sokocu, pečat su RS.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić je podsjetio da treba svake godine na ovaj dan odati posebnu počast našim saborcima uz veliku zahvalnost za nesebično zalaganje i borbu da imamo Republiku Srpsku.

– Prostor Romanije ima jedno mitološko značenje, uvijek je bio vezan za organiozovanje naroda od hajduka pa do danas kako bi se branili interesi i sloboda, da bi naše generacije imale stabilnu i utemeljenu državu. Zato moramo voditi računa o njegovanju tradicije na naše saborce . To je naša obaveza koju ne smijemo zapostaviti, jer bi svako drugo ponašanje bila izdaja njihove žrtve a to nikako ne smijemo dozvoliti – dodao je Savčić.

Prema riječima predsjednika Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslava Lučića, moramo se sjećati naših saboraca a prije svega voditi brigu o njihovim porodicama koje su ostale iza njih. Da se sjetimo djela poginulih kako bi mi živjeli u slobodi.

Tradicionalnu manifestaciju „Tebi Goro Romanijo“ organizovala je Ustanova za kulturu „ Pero Kosorić“. Direktorica Irena Šućur je rekla da je ovo događaj koji svake godine okupi veliki broj kulturno – umjetničkih društava iz Republike Sršske i Crne Gore te pjesnike i gulare romanijskog platoa. I ove godine prisutni su imali priliku vidjeti radove udruženja koja se bave izradom narodnih rukotvorina te predstvnike romanijskog meda i ljekobinja i tradicionalne domaće kuhinje.

Pokrovitelj manifestacije su opština Sokolac i Grad Istočno Sarajevo a organizator Ustanova za kulturu „ Pero Kosorić“.

Autor: Vedrana Renovica, Sokolac-srce Romanije

Podijeli