Novembarski nedeljni dan ostaće u najljepšim uspomenama grupi planinara učesnika „Pohoda na Romaniju“. U prirodi  i kulturno-istorijskim vrijednostima „Hajdučke gore“  pored članova „Glasinca“ uživali su planinari Han Pijeska, Istočnog Sarajeva, Pala, te  gosti, prijatelji iz društva „Planinarski vukovi“ iz Kruševca.

Gosti iz Srbije stigli su dan ranije predvođeni vodičem Srbom Dobrosavljević, upoznali se sa našim gradom, posjetili  srpsko vojničko groblje Mali Zejtinlik, te gostoprimstvo i prenoćište našli kod našeg člana Slobodana Komlenovića.

Na pohod se krenulo iz Sokoca, a ispred Planinarskog društva“Glasinac“ vodič pohoda bio je Miroslav Divčić.

Gosti iz Srbije iskoristili su priliku i posjetili  manastir Svetog  velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji i nastojatelj manastira jeromonah Andrej Kovačević ispričao je gostima istorijat hrama.

Na pješačenje se krenulo ispred planinarske kolibe našeg društva“Crvene stijene“ na lokaciji NadRomanija. Prvo je usledila posjeta vidikovcu Crvene Stijene – 1423m.n.v. te nastavak pohoda planinarskom stazom koja vodi obroncima planine sa pogledima i vidikovcima na susjedne planinaske  vrhove Jahorinu, Trebević, Bjelašnicu, Zelengoru, Maglić.

Stazom pored Čeremidžića koliba kroz crnogoričnu šumu stiglo se do Ždrijela odakle se pruža vidik na mokranjsku kotlinu, a zatim je nastavljeno dalje ka sledećim atraktivnim destinacijama Orlova stijena i stijena Gavranka. Umjesto kote Veliki Lupoglav planinari su izašli na vidikovac Đevu (Djevojačka stijena).

Uživali u sunčanom danu i pogledima na fantastične jesenje pejsaže. Nakon fotografisanja nastavili su dalje i oko podneva stigli na Novakovu njivu, opet napravili kraću pauzu za završni uspon do pećine Starine Novaka – 1550 m.n.v.

Grupa se potom vratila drugom stranom planine ka Mokrom, spustili se do Jokića brda gdje je druženje do večernjih časova nastavljeno u „Divovoj kolibi“.

U planinarskom pohodu je učestvovalo oko 50 planinara svih starosnih generacija, a za pohvalu je pomenuti da je stazu ukupne dužine 20 kilometara prepješačio je i najmlađi učesnik šestogodišnjak Nenad Mutabdžija iz Istočnog Sarajeva.

PišeVera Mijatović
Podijeli