U prostorijama Visoke škole za uslužni biznis danas je otvorena izložba „Sokolac nekad i sad“, čiji je organizator JU Turistička organizacija Sokolac. Prethodno je ova ustanova organizovala foto konkurs pod nazivom „Sve boje Sokoca“, na koji su autori mogli da šalju fotografije koje prikazuju: prirodne ljepote, kulturno – istorijske spomenike, vjerske spomenike i sve ono što predstavlja naš mali grad.

Glasanje je obavljeno putem fb stranice, a prvo mjesto i nagradu od 200 KM osvojila je Bojana Arbinja Marković, čija je fotografija „Djeca“ imala 2036 glasova. Drugo mjesto i novčana nagrada od 150 KM pripali su Dejani Radović za fotografiju „Mače na grani“ sa 1431 glasom, dok je treća nagrada i 100 maraka dodijeljena Milenku Stankoviću za fotografiju „Čarolija“, koja je osvojila 682 glasa. Zbog izuzetnog odziva pratilaca fb stranice, organizatori su odlučili da dodijele i četvrtu nagradu u iznosu od 50 KM Stefanu Joloviću za fotografiju „Crvenka“.

Prema riječima Mirjane Simović, ispred TO Sokolac, izložba se sastoji od tri dijela.

– Prvi dio sačinjavaju fotografije sa foto konkursa, drugi nas vraća u šezdesete godine, a riječ je o arhivi Slaviše Kneževića, Borke Kezunović i Slađane Vukojičić, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. Treći dio izložbe su radovi mališana iz Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac, koji su nam pokazali kako oni vide svoj grad i okolinu. Na foto konkurs prijavio se 21 zaljubljenik u prirodu, a u uži izbor ušlo je 87 fotografija. Veliko nam je zadovoljstvo što su se, pored naših sugrađana, na konkurs prijavili i autori iz Novog Sada i Švajcarske, koji su inspiraciju pronašli u ljepotama sokolačkog kraja – dodala je ona.

– Radeći posao novinara, počela sam se pomalo baviti fotografijom. Na konkurs sam poslala pedesatak fotografija i nekoliko ih je ušlo u uži izbor. Fotografija „Djeca“ je vjerovatno zbog samog motiva privukla veliku pažnju glasača – kazala je Bojana, koja je osvojila prvo mjesto.

U programu otvaranja izložbe učešće su uzeli hor OŠ „Sokolac“, koji vodi nastavnica Vera Vasić, kao i članovi dramsko – recitatorske sekcije pri ovoj školskoj ustanovi, potom sokolački pjesnik Milanko Borovčanin Romsok, mlađani pjesnici Đorđe Kovačević i Milica Borovčanin, članovi PK „Nika“ i Ana Marija Ponjarac iz KUD-a „Romanijska Luča“.

Izložba „Sokolac nekad i sad“ biće otvorena do 11. decembra.

Autor: Jelena Marinković, Sokolac-srce Romanije

Podijeli