Danas je u prostorijama Visoke škole za uslužni biznis u Sokocu otvorena izložba pod nazivom „Stećci- svjetska baština“. Organizatori pomenute izložbe su UNESCO, Ministarstvo civilnih poslova BiH, opština Sokolac i Turistička organizacija opštine Sokolac.

Izložba je informativno – edukativnog karaktera i sastoji se od 20 panoa sa fotografijama i tekstom o stećcima upisanim u listu svjetske baštine.

Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac, prilikom otvaranja izložbe naglasio je da je ovo područje bogato kulturno – istorijskim nasljeđem.

– Područje opštine Sokolac bogato je arheološkim nalazištima. Mi nastojimo da podržimo sve vidove arheoloških istraživanja, kako bi ovi spomenici kulture bili predstavljeni široj javnosti. Zadovoljstvo mi je što su se ovdašnji svedoci prošlosti našli na listi značajnih spomenika svjetske baštine, istakao je Bjelica.

Direktor Turističke organizacije opštine Sokolac, Brankica Trifunović Bašić istakla je da na sve načine pokušavaju da pored sportskog turizma, koji je veliki potencijal ovih krajeva, promovišu i bogato kulturno naslijeđe.

– Poznato je da se na lokaitetu Luburić polje nalaze dvije nekropole sa stećcima koji su 2016. godine proglašeni Svjetskom baštinom UNESCO-a. Pored ovog, javnosti je poznat i lokalitet Crkvine u Bjelosavljevićima. U narednom periodu istraživanja će biti usmjerena na pećine koje su bogate različitim arheološkim materijalima koji datiraju iz daleke prošlosti, kazala je Bašić.

Namjera je da ova izložba bude postavljena u devetnaest opština, a Sokolac je prva u nizu. Izložba će biti otvorena do četvrtka 5. jula.

PišeBojana Arbinja
IzvorSokolac-srce Romanije
Podijeli