Na glavnom putu Sarajevo–Beograd, na udaljenosti jednog kilometra od užeg centra Sokoca nalazi se sada već i nadaleko poznat etno restoran „KUM“. Zbog veoma prijatnog ambijenta u prirodnom okruženju, srdačnog osoblja, kao i zbog raznovrsnih tradicionalnih romanijskih jela, ovaj ugostiteljski objekat postao je omiljeno mjesto za odmor i predah ne samo Sokočana nego i putnika namjernika iz raznih zemalja svijeta.

Konoba „KUM“ trenutno raspolaže i sa dva apartmana, tako da nudi i mogućnost prenoćišta. Zbog sve većeg interesovanja za smještajnim kapacitetima preduzeće „SBS PROMET“ doo Sokolac, u čijem je vlasništvu ovaj ugostiteljski objekat, početkom septembra počelo je nadogradnju i proširenje konobe „KUM“, tj. gradnju etno naselja na ovoj lokaciji.

Kako smo saznali u prvoj fazi biće izgrađene tri kuće brvnare površine od 45 metara kvadratnih koje će biti adaptirane u četvorokrevetne apartmane sa dnevnim boravkom, kupatilom, sobom za spavanje, galerijom i terasom. Apartmani će posjedovati i svoj parking, vlastiti prilazni put i pristup internetu.

U drugoj fazi izgradnje etno naselja, koja bi trebala da počne u proljeće 2018. godine, planirano je da se izgrade još tri brvnare iste površine, ljetnikovac, sportski tereni, kao i uređenje šetališta. Nakon završene druge faze etno naselje će se rasprostirati na površini od 4. 700 metara kvadratnih, a smještajni kapaciteti biće povećani na 32 ležaja.

Konoba „KUM“ okosnica budućeg etno naselja

Trenutno se radi na dogradnji restoranskog dijela konobe „KUM“, a nakon završetka radova ovaj ugostiteljski objekat imaće tu mogućnost da primi 230 gostiju. U ponudi za goste će se naći od dvodnevnih do desetodnevnih boravaka sa pansionom, a biće organizovane i turističke ture do Jahorine, Sarajeva, Romanije, kao i obilazak znamenitosti i prirodnih ljepota na našoj regiji.

Ukupna vrijednost ove investicije je 850.000 konvertibilnih maraka.

Na web stranici www.konobakum.com gosti se mogu informisati o trenutnoj ponudi konobe „KUM“, a može se pratiti i tok izgradnje etno naselja.

PišeSvjetlana Rajić
Podijeli