Područje opštine Sokolac, posebno njen sjeveroistočni dio, obiluje planinskim izvorima bistrih i čistih rijeka i rječica. Posebnu vrijednost predstavljaju termalni izvori za koje je vezana mogućnost razvoja turizma i drugih privrednih aktivnosti.

Prema podacima Udruženja sportskih ribolovaca „ Bioštica“ na području opštine, u 87 km vodotoka – rijeka i rječica, postoji solidan riblji fond, od čega 46 km čine glavne ribolovne vode: Bioštica sa pritokama (Kruševica, Dobrača i Rakitnica), Kaljina sa pritokama (Čerešnica, Girski potok, Sirovinski potok, Blatnica) i Bereg na graničnom području prema opštini Rogatica.

Među ljubiteljima sportskog ribolova romanijske rječice čuvene su po bogatstvu kapitalnih primjeraka – potočne pastrmke, ladice, klena, lipljana, mrene, riječnih rakova. Ovdašnje Udruženje sportskih ribolovaca „Bioštica“, u cilju poboljšanja ribljeg fonda godišnje ubaci oko 15 000 mlađi potočne pastrmke, a posebnu brigu vodi o čuvanju ribljeg fonda i zaštiti životne sredine, za koju se može reći da je na zavidnom nivou.

Bogatstvo ribljeg fonda, bukovi – slapovi, brzaci, obale sa netaknutom prirodom, privlače veliku pažnju ljubitelja sportskog ribolova, ali i brojne izletnike. Ukupan ambijent života u rijekama i njenim obalama nekada je upotpunjavao rad preko pedeset vodenica, od kojih je njih 5-6 odoljelo zubu vremena i česta su meta brojnih posjetilaca. Sportski ribolovci vjeruju u vremena kada će se ponovo, kao prije nekih dvadeset godina, moći uloviti mladica teška i do 16 kg.

Ribolovna regija Istočno Sarajevo

U regiji Istočno Sarajevo zastupljene su isključivo salmonidne vrste riba. Regija obuhvata teritoriju opština Pale, Sokolac, Kalinovik, Han Pijesak te područje Grada Istočno Sarajevo. U ovoj regiji ribolov se odvija tehnikama mušičarenje i varaličarenje.

Ribolovno područje opštine Sokolac čine rijeka Bioštica i Krivaja.

Vodotoke regije istočno Sarajevo karakterišu kratki tokovi koji nemaju veliku količinu vode ali se odlikuju dubokim kanjonima sa mnoštvom preliva, slapova i vodopada, te čistoćom i bistrinom, pa su ove planinske rječice pravi mali raj za ljubitelje sportskog ribolova i avanturizma.

Podijeli