Sveti Nikola poznat je i kao zaštitnik djece. Prema narodnom vjerovanju, tokom noći, dok djeca spavaju, Sveti Nikola, ostavlja im poklone u čizmicama koje se stavljaju na prozor. I danas se njeguje ova tradicija, a praznik posvećen ovom svetitelju Srpska pravoslavna crkva i vjernici svake godine obilježavaju 19. decembra. Za Svetog Nikolu vezane su mnogobrojne legende i priče, koje imaju za cilj potaknuti i djecu i odrasle na darežljivost i milosrđe, što su bile glavne odlike ovog sveca.

Povodom obilježavanja Nikoljdana, danas je u Sokocu, 27. put organizovan scenski prikaz, u kome Sveti Nikola sa darovima, u pratnji anđela, prolazi kroz grad i daruje djecu slatkišima.

Organizator ove tradicionalne svečarske vožnje je sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“, u saradnji sa Crkvenom opštinom Sokolac. Cilj ove manifestacije je da se kroz scenski prikaz najmlađima približi lik Svetog Nikole ali i da se sačuva tradicija i razvija volja za darivanjem.

Nikoljdanska povorka praćena okupljenim mališanima krenula je iz porte crkve Svetog proroka Ilije, a potom prošla Ulicom Cara Lazara i 9. januar, uz zadržavanje u dvorištu vrtića i Osnovne škole „Sokolac“.

Podijeli