Prioritet Turističke organizacije Sokolac u 2020. godini jeste da Sokolac postane prepoznatljiv kao autentična turistička destinacija, rekla je Srni Mirjana Simović iz te turističke organizacije.

Simovićeva je naglasila da u turističkim planovima opštine Sokolac u narednom periodu posebno mjesto pripada uređenju lokaliteta Park-šume „Taline“, koji će predstavljati jedinstven turistički kompleks.

Naše strateško opredjeljenje jeste razvoj kulturno-istorijskog, rekreativno-sportskog, zdravstvenog, tranzitnog, vjerskog i ruralnog turizma sa proizvodima, doživljajima i gostoprimstvom iskrenih domaćina“, rekla je Simovićeva, ističući podršku opštine i resornog ministarstva u Vladi Srpske.

Ona je rekla da je 2019. godinu obilježila intenzivna promocija turističkih potencijala, te podsjetila da je Sokolac početkom jula bio domaćin 56. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara zbog čega je u prvoj polovini godine akcenat stavljen na sportski turizam i doček i smještaj više od 2.000 sportista i sportskih radnika iz 30 opština iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Simovićeva je naglasila da je posebna uloga Turističke organizacije u junu bila organizacija manifestacije „Dan kosidbe – Romanija 2019“, kojom se njeguje tradicija jednog od najtežih poslova u ovim krajevima o čemu svjedoči i dokumentarni film.

„Sa `Vorld medija` /World media/ produkcijom iz Banjaluke učestvovali smo u projektu `Hrana sa dušom` u serijalu turističkih emisija, pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Republike i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i radili na promociji gastro ponude romanijskog kraja, gdje smo predstavili Sokolac poznat po gostoljubivosti i autohtonoj hrani“, navela je Simovićeva.

Ona je naglasila da će ovaj serijal naredne godine emitovati televizijske kuće u BiH i Srbiji.

Prema njenim riječima, snimljene su dvije TV emisije za serijal „Domaće je domaće“ u kojima su predstavljena brojna porodična domaćinstva i njihovi proizvodi putem gastro-putopisne razglednice.

Simovićeva je dodala da će prva emisija biti emitovatovana u januaru.

Ona je navela da je početkom decembra organizovana izložba fotografija „Sokolac, nekad i sad“ sa 87 fotografija od 21 autora prijavljenih na foto-konkurs „Sve boje Sokoca“.

IzvorSRNA
Podijeli