Između 1977. i 1980. godine Sokolac je dobio Centralni gradski park, čiji je prvobitni naziv bio Park narodnih heroja. Od posljednjeg rata park je dobio naziv Park boraca Romanije. U parku se nalazi spomen – kosturnica boraca Romanije, koja već decenijama svjedoči o veličini slobodarskog duha naroda Romanije. Izgrađena 1978. godine i na njoj su ispisana imena 969 partizanskih boraca, poginulih na području opštine Sokolac u Drugom svjetskom ratu. Svake godine, na datum Prvog i Drugog oslobođenja Sokoca, na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan ustanka naroda i narodnosti BiH, Opštinski odbor SUBNOR-a i delegacija opštine Sokolac polaganjem vijenaca na centralnu spomen-kosturnicu, odaju počast ljudima koji su dali živote za slobodu.

Uz spomen-kosturnicu nalazi se i spomenik romanijskog borca koji podignutom desnom rukom poziva narod Romanije na borbu.

U istoimenom parku su se nalazile biste deset narodnih heroja ovog kraja: Pera Kosorić, Milana Šarca, Gruja Novakovića, Marka Ećimovića, Danila Đokića, Milanka Vitomira, Mihajla Bjelakovića, Slaviše Vajnera Čiče, Pavla Goranina Ilije, Jova Jankovića.

Podijeli