U Kulturnom centru Istočno Sarajevo juče je u organizaciji ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „PrEUzmi inicijativu“ održana prva od devet planiranih debata. Domaćin debate o izazovima i mogućnostima u okviru procesa pristupanja EU bio je šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Wigemark. Učešće u debati, na poziv organizatora, uzeli su i predstavnici Turističke organizacije opštine Sokolac,kao i privrednici, predstavnici nevladinog sektora, javnih preduzeća, sportisti i sportski radnici sa područja naše lokalne zajednice.

Prema riječima Šefa Delegacije EU u BiH Larsa Guner Viegemarka cilj ovih debata je da se od učesnika predstavnika devet lokalnih zajednica koje će biti posjećene u sklopu projekta „PrEUzmi inicijativu“ čuje mišljenje koje su njihove potrebe, kao i da ih upozna sa procesom evropskih integracija. On je podsjetio da su ovakvi direktni razgovori sa građanima počeli prije godinu dana, dodajući da je razgovarao sa privrednim proizvođačima, te imao susrete sa studentima svih javnih univerziteta u BiH.

Debati je prisustvovalo blizu sto predstavnika privrednika, javnih ustanova, organizacija civilnog društva, sportista i sportskih radnika, akademske zajednice, mladih i dr., a poseban akcent u debati stavljen je na potrebu za jačom vladavinom prava. Učesnike je zanimalo koje su to koristi za BiH, ukoliko pristupi u EU, i kada će to da bude. Bilo je riječi i o uslovima u kojima se nalazi današnja privreda, kao i o statusu mladih u današnjem društvu. Govorilo se i o pokretanju lokalnih inicijativa, jer su lokalne zajednice veoma bitan aspekt evropskih integracija.

– Dobro je da u ovim javnim debatama možemo direktno razgovarati sa građanima i svim drugim zainteresovanim o funkcionisanju EU,perspektivi zemlje i lokalnim zajednicama u Evropskoj uniji i projektima koje zagovaramo,a koji mogu biti korisni za ove zajednice. Vjerujem da će Evropska komisija uskoro poslati mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo, koje će potvrditi da BiH može biti članica EU jednog dana. Naravno, puno je toga što će se morati uskladiti s EU propisima i zakonodavstvom – poručio je Wigemark.

Nakon debate, učesnici su posjetili i informativno-edukativni sajam na kojem su predstavljeni projekti koje finansira EU, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica.

Prošle godine u opštini Sokolac održana je slična debata u okviru projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“. Domaćin debate u Sokocu, takođe je bio Šef delegacije EU u BIH, gospodin Vigemark.

Autor: Svjetlana Rajić

Podijeli