Turistički položaj

Turistički položaj podrazumjeva pozicioniranost opštine Sokolac u odnosu na emitivne centre i glavne pravce (koridore) turističkih kretanja, te položaj opštine Sokolac u odnosu na turistička tržišta i centre turističke ponude u širem i neposrednom okruženju.

Položaj prema glavnim turističkim pravcima

Položaj opštine Sokolac kada su u pitanju turistički pravci je veoma povoljan, jer se nalazi na raskrsnici koja u jednom pravcu vodi prema Sarajevu koji je glavni grad države, onda prema Jahorini, onda npr. kad je Hercegovina u pitanju prema Beogradu i Sjevernim dijelovima Balkana i što je najbitnije prema Jadranu kad se gledaju pravci od Vojvodine i Beograda… tj. Sjevernog Balkana. Kad je Republika Srpska u pitanju Sokolac se nalazi u srednjem planinskom djelu Republike Srpske koji povezuje saobraćajno Panonski tj. Sjeverni dio sa Hercegovinom tj. južnim djelom Republike Srpske.

Položaj prema glavnim turističkim disperzivima

U zoni udaljenosti od 43 km nalazi se Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, što ima značaj za opštinu Sokolac kad je razvoj turizma u pitanju. Sarajevo je značajno što kroz njega prolaze magistralni putevi iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. U Sarajevskom polju Butmir, nalazi se aerodrom koji omogućuje najbrži dolazak turista u Sarajevo, a iz Sarajeva u okolna mjesta i dalje. Blizina Sarajeva isto omogućava korištenje željezničkog saobraćaja od npr. Sarajeva ka Beogradu i Zagrebu. U jednoj cjelini možemo reći da je najveći disperziv za Sokolac, Srbija i to najviše grad Beograd, jer veliki broj ljudi u ljetnom periodu ili u prazničnim periodima dolaze u Sokolac zbog interpersonalnih motiva.

Udaljenost Sokoca od pojedinih urbanih gradskih centara