TO Sokolac već tradicionalno svake godine početkom jula organizuje privredno-turističku manifestaciju pod nazivom „Dan kosidbe“. Cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije i običaja i valorizacija etnografije romanijskog kraja. Riječ je o manifestaciji koja, sa kraćim prekidima, traje od 1975. godine, kada je bila poznata kao „UPI-jevi dani kosidbe“. To je bila manifestacija koja je okupljala kosce takmičarskog duha, željne dokazivanja svoje vještine i spretnosti, sa prostora cijele BiH.

U skladu sa postavljenim ciljem i ove godine TO Sokolac organizuje 07.07.2018. godine manifestaciju „Dan kosidbe-Romanija 2018“ sa početkom u 10 časova u Brezjaku. Za učešće na takmičenju, sa željom da pokažu svoje umijeće ručnog košenja trave kosom, prijavili su se kosci iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Pored takmičenja u košenju, pojedinačnog i ekipnog, a s namjerom da se manifestacija obogati i oplemeni, biće organizovana i sportska takmičenja u bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca.

Sva dešavanja biće propraćena nastupima kulturno umjetničkih društava sa ove regije a ljubitelji poljoprivredne mehanizacije će imati priliku da pogledaju poljoprivredne mašine i alatke koje će biti izložene tokom trajanja manifestacije. Da se nježniji pol ne bi osjećao zapostavljeno, organizovana je i izložba ručnih radova.

Za kraj će biti organizovana revijalna koševina, u kojoj će učestvovati svi takmičari u košenju trave, kako bi sačuvali tradiciju i podsjetili nas na mobe koje su organizovali naši preci kako bi obavili jedan od najtežih i najobimnijih poslova s kojima su se suočavali seoski domaćini vijekovima.

Pobjednici manifestacije će i ove godine predstavljati Turističku organizaciju Sokolac na „Kosidbi na Rajcu“, koja je najveća manifestacija ovog tipa na Balkanu.

Na kraju nam još samo ostaje da vas pozovemo, da u što većem broju, dođete u Brezjak i svojim prisustvom doprinesete ovoj manifestaciji i pozitivnoj atmosferi koja vlada na njoj.

Podijeli