Među prirodnim resursima Republike Srpske, lovstvo zauzima posebno mjesto. Romanijski prostor ima snažne potencijale za razvoj lovnog turizma. Trenutne aktivnosti koje se obavljaju u Lovačkom udruženju „Glasinac“ i Šumskom gazdinstvu „Romanija“, koje gazduje ovdašnjim šumama, predstavljaju značajne korake u podizanju lovstva na viši nivo.

Strahinja Bašević, predsjednik Lovačkog udruženja „Glasinac“ i tehnički direktor Š.G. „Romanija“, kaže da su nedavno naše prostore posjetili lovci iz Švedske.

– Gosti iz Švedske su, u okviru komercijalnog lovišta, čiji je korisnik ŠG „Romanija“ Sokolac, odstrijelili dvije vučice, na čekama Devetak i Preljubovići. Lov je bio izuzetno efikasan, a lovci su pokazali veliko zadovoljstvo posjetom našim prostorima. Nadam se da će zahvaljujući tom iskustvu, gosti iz Švedske prenijeti pozitivnu sliku o nama u svijet – rekao je Bašević.

Kada je riječ o LU „Glasinac“, nedavno je pokrenuta akcija o izgradnji prve visoke čeke u Udruženju, sa koje je odstrijeljen prvi medvjed na ovim prostorima u posljednjih nekoliko decenija.

– Izgradnja čeke na Kopitu realizovana je zahvaljujući donaciji firmi „Stolarija Podromanija“ d.o.o. Sokolac. Upravo sa te čeke, medvjeda je odstrijelio privrednik, lovac i naš veliki prijatelj iz Viteza – Drago Kafadar – kazao je Bašević i dodao da će se u narednom periodu raditi na uključivanju svih ljudi koji mogu da doprinesu razvoju lova.

U subotu uveče, u prostorijama a.d. „Romanijaputevi“, biće organizovano tradicionalno lovačko veče. Domaćini će se potruditi da i ovaj put budu na visini zadatka, da za goste organizuju još jedno druženje koje će se pamtiti.

– U goste nam stižu lovci iz Lovačkog udruženja „Lazarevo“, sa kojima već više od čestrdeset godina njegujemo bratsku saradnju. Pored njih, očekujemo goste iz Užica, Čačka, Višegrada, Han Pijeska, Pala. Očekujemo nova poznanstva, druženje uz pjesmu i vedre razgovore, a sve u svrhu širenja dobrih namjera. Biće organizovana tombola sa fondom od pedesetak nagrada, koje smo obezbijedili zahvaljujući dobrim ljudima i prijateljima, onima što poštuju i cijene ono što radimo u oblasti lovstva, zaštite prirode i divljači – istakao je Bašević

Lovačko udruženje „Glasinac“ Sokolac u posljednje vrijeme bilježi porast broja mlađih članova. Trenutno okuplja dvije stotine lovaca, a u narednom periodu očekuje se još više zainteresovanih za učlanjenje u ovu organizaciju.

PišeJelena Marinković
IzvorSokolac-srce Romanije
Podijeli