H an-Pijesak, Karaula. Na manje od dva kilometra od glavnog puta nalazi se netaknuta priroda Romanije. Ovo mjesto dom je romanijskog skorup-kajmaka, napravljenog po posebnoj lokalnoj tehnologiji koja se prenosi sa koljena na koljeno.

Viškovi za proizvodnju

Nada Maksimović, predsjednica Udruženja Romanijski skorup-kajmak, jedna je od onih koje čuvaju ovu proizvodnju od zaborava. Udruženje na čijem je čelu formirano je prije pet godina s ciljem da okupi žene ruralnog područja planine Romanije, da zaštiti ovaj autohtoni proizvod, te da uvede nove prakse u kontroli kvalitete, te higijensko-sanitarinih uslova lokalnih gazdinstava kako bi se proizvodnja proširila.

– Udruženje ima 24 članice sa područja opština Han-Pijesak, Rogatica i Sokolac. Sve članice Udruženja su žene koje u svojim kućnim gazdinstvima drže od 7 do 12 krava. Zbog sigurnog otkupa, sirovo mlijeko prodaju lokalnoj mljekari, a tek viškove koriste za proizvodnju romanijskog skorup-kajmaka. Mi želimo naš proizvod učiniti prepoznatljivim na tržištu cijele Bosne i Hercegovine, te tako omogućiti trenutnim članicama Udruženja da proizvedeno mlijeko usmjere na tu proizvodnju. Naravno, kasnije želimo proširiti broj članica i kapacitete, kaže Nada.

Proizvede se oko 3.000 kilograma godišnje

Proizvodnja je trenutno skromna, dostigla je 3.000 kilograma godišnje, ali uz uspostavljanje infrastrukture pakovanja proizvoda i ispunjavanje uslova za plasman proizvoda na tržište, članice izražavaju spremnost da znatno veće količine mlijeka usmjere na ovu proizvodnju.

– Posebna tehnologija proizvodnje romanijskog skorup-kajmaka sačuvana je na području istočne Bosne i istočne Hercegovine. Naime, sastavni dio tehnološkog procesa proizvodnje ovog autohtonog proizvoda je dimljenje, koje utiče na njegove senzorne karakteristike, prije svega na ukus, miris i boju, i čini ga prepoznatljivim i drugačijim u odnosu na druge varijetete skorup-kajmaka koji se proizvode, pojašnjava nam Nada.

Kažu da gotovo svaka kuća ima svoju tehnologiju proizvodnje ovog proizvoda, ali da se romanijska receptura polako iskristalisala i našla svoju najbolju formulu.

Podrška

– Uz podršku Svjetske banke, Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, lokalnih zajednica Sokolac, Han-Pijesak i Rogatica došli smo do zaštite geografskog porijekla proizvoda, dodaje Nada, a uskoro očekuje i aktivnosti sa USAID/Sweden FARMA II projektom putem kojih će ova inicijativa da zaživi, te uključi ruralne zajednice širom planine Romanije.

– Nomadsko stočarstvo je na ovim područjima bilo prisutno još od davnina. Upravo zbog svog položaja, tradicije i običaja, planina Romanija je u sebi sačuvala neke posebnosti koje onda vidimo u hrani, odnosu prema prirodi i radu sa životinjama. Kada se naša priča čuje, vjerujem da će mnogi prepoznati potrebu da se tajna romanijskog skorup kajmaka sačuva, a njegova proizvodnja proširi. To može donijeti novu perspektivu za održivi razvoj i sela romanijskog područja, zaključuje Nada.

Izvor: Oslobođenje

Podijeli